Webb-teleskooppi valokuvasi ensimmäisen eksoplaneettansa

James Webb -avaruusteleskooppi on ottanut ensimmäiset valokuvansa eksoplaneetasta. Havainnot tehtiin erilaisten suotimien avulla, joten eri kuvat vastaavat eri aallonpituusalueita.

Nasan uusi avaruusteleskooppi James Webb on valokuvannut suuren planeetan nimeltä HIP 65426 b. Planeetalla on massaa noin yhdeksän Jupiterin verran, ja se sijaitsee 355 valovuoden päässä maapallolta.

Vaikka HIP 65426 b ei ole elinkelpoinen, saavutus osoittaa, miten tehokas työkalu Nasan uusi teleskooppi on eksoplaneettojen tutkimuksessa. James Webb pystyy kuvaamaan niitä aallonpituuksilla, joita ei ole koskaan ennen käytetty aurinkokunnan ulkopuolisten planeettojen havaitsemiseen.

"Tämä on käänteentekevä hetki paitsi Webbille, myös tähtitieteelle yleisesti", hehkuttaa havaintojen tekoa johtanut Sasha Hinkley Exeterin yliopistosta.

Havainnot tehtiin seitsemän erilaisen suotimen avulla, joten eri kuvat vastaavat eri aallonpituusalueita.

Tutkittu kaasuplaneetta on suhteellisen nuori, sillä se on vasta 15–20 miljoonan vuoden ikäinen. Jos 4,5 miljardia vuotta vanha kotiplaneettamme olisi 45-vuotias ihminen, kuvattu kohde olisi vasta kaksikuukautinen vauva.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)