Webb-teleskooppi vahvisti ensimmäisen eksoplaneettansa

Juuri löydetty planeetta on lähes täsmälleen maapallon kokoinen. Lisähavaintojen toivotaan paljastavan, voisiko se olla Venuksen kaltainen kuuma, pilvien peittämä maailma.

Webb-avaruusteleskooppia on ensimmäistä kertaa käytetty eksoplaneetan olemassaolon vahvistamiseen.

Huipputeleskoopin havaitsema planeetta vastaa kooltaan hyvin tarkasti maapalloa. LHS 475 b -nimisen kohteen halkaisija on 99 prosenttia kotiplaneettamme halkaisijasta.

Planeettalöytö ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä Nasan TESS-teleskooppi oli jo saanut viitteitä mahdollisesta kiertolaisesta. Webb nappasi kohteen helposti.

"Planeetan olemassaolosta ei ole epäilystäkään. Webbin selkeät mittaukset vahvistavat sen", toteaa Jacob Lustig-Yaeger APL-tutkimuslaboratoriosta.

Saavutettu etappi on merkittävä, sillä Webb on ensimmäinen teleskooppi, joka kykenee kunnolla tutkimaan maapallon kokoisten eksoplaneettojen kaasukehiä.

"Teleskooppi on niin herkkä, että se pystyy helposti havaitsemaan joukon eri molekyylejä. Emme silti vielä kyenneet johtamaan yhtään varmaa päätelmää planeetan kaasukehästä", toteaa Erin May APL-tutkimuslaboratoriosta.

Tutkijoiden mukaan onkin mahdollista, ettei LHS 475 b -planeetalla ole kaasukehää lainkaan. Myös esimerkiksi hiilidioksidista muodostunut kaasukehä on mahdollinen, sillä sellaista olisi erittäin vaikea havaita.

Lisäksi Webb osoitti, että planeetta on muutamia satoja asteita maapalloa lämpimämpi.

Jos kesäksi suunnitellut lisähavainnot paljastavat planeetalta pilviä, kyse on ehkä Venuksen tapaisesta maailmasta. Venuksen kuuma kaasukehä koostuu lähes kokonaan hiilidioksidista ja on jatkuvasti pilvien peittämä.

"Webb tuo meidät lähemmäksi ja lähemmäksi aurinkokuntamme ulkopuolisten maankaltaisten maailmojen uudenlaista ymmärtämistä. Tämä tehtävä on vasta alussa", uskoo Mark Clampin Nasasta.

Aiheesta lisää ESA Webb (englanniksi)