Webb-teleskooppi löysi rikkidioksidia eksoplaneetan kaasukehästä

Infrapunavalossa näkevä avaruuteleskooppi on kerännyt huomionarvoista dataa planeetasta WASP-39b. Löytöihin kuuluu ensihavainto rikkidioksidista eksoplaneetalla.

"Me havaitsimme varsinaisen runsaudensarven kemiallisia sormenjälkiä, jotka olivat saavuttamattomissa ennen Webbiä", sanoo Natalie Batalha Kalifornian yliopistosta. "Tämäntyyppinen data on käänteentekevää."

Vain neljässä päivässä tähtensä kiertävä WASP-39b on kuuma planeetta, joka kylpee 900 asteen lämpötilassa. Kansainväliset tutkimusryhmät ovat nyt julkaisseet viisi artikkelia avaruusteleskoopin tästä kohteesta tekemistä havainnoista.

Löydöistä tärkeimpänä nousee esiin ensimmäinen havainto rikkidioksidista kaasukehässä. Yhdiste on syntynyt planeetan emotähden valon aiheuttamissa fotokemiallisissa reaktiossa. Koskaan aiemmin eksoplaneetalta ei ole havaittu jälkiä niistä.

"Näen tämän todella merkittävänä tulevaisuudenkuvana, kun kartutamme tietoja eksoplaneettojen kaasukehistä", sanoo Shang-Min Tsai Oxfordin yliopistosta.

Webbin havainnot myös vahvistivat jo aiemmin todettujen natriumin, kaliumin ja vesihöyryn olemassaolon. Lisäksi tutkijat pystyivät päättelemään, että planeetalla on epäyhtenäinen pilvipeite, mahdollisesti samaan tapaan kuin Jupiterilla tai Saturnuksella.  

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)