Webb teki historian ensimmäisen selvän havainnon hiilidioksidista eksoplaneetan kaasukehässä
Emotähtensä edestä kulkeva planeetta jättää kaasukehänsä "sormenjäljen" tähden spektriin. Herkkä James Webb -avaruusteleskooppi paljasti hiilidioksidia eksoplaneetan kaasukehästä.
Havainto on kautta aikojen toinen laatuaan, ja ensimmäinen, jossa signaali on hyvin selvä. Ensimmäinen etäistä tähteä kiertävän planeetan hiilidioksidi löydettiin vuonna 2008.
Eksoplaneetta WASP-39 b sijaitsee noin 700 valovuoden päässä meistä ja kiertää hyvin lähellä emotähteään. Planeetan pintalämpötila on noin 900 celsiusastetta. Kuumuuden vuoksi planeetta on paisunut 1,3 kertaa Jupiterin kokoiseksi, vaikka massaa sillä on vain neljäsosa Jupiterista.
"Näin selvän hiilidioksidista kertovan signaalin erottaminen WASP-39 b:ltä ennustaa hyvää vastaaville löydöille myös maapallon kokoluokan planeetoilta tulevaisuudessa", sanoo Natalie Batalha Kalifornian yliopistosta Santa Cruzista.
Aiemmin samaa eksoplaneettaa on tutkittu Hubble- ja Spitzer-avaruusteleskoopeilla. Ne ovat paljastaneet vesihöyryä, natriumia ja kaliumia planeetan kaasukehästä. Hiilidioksidihavainnoissa keskeisimpiä olivat mittaukset 4,1–4,6 mikrometrin aallonpituuksilla.
"Hiilidioksidin mittaamisen ansiosta voimme päätellä, millainen määräsuhde oli kiinteällä aineella ja kaasulla tämän kaasujättiläisen synnyssä", selittää Mike Line Arizonan osavaltionyliopistosta.
Havainnot ovat osa Webbin varhaisen julkaisun tiedeohjelmaa, jossa pyritään antamaan tiedeyhteisölle näytteitä avaruusteleskoopin instrumenttien kyvyistä.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)