Webb mittasi kivisen pienen eksoplaneetan lämpötilan ensimmäistä kertaa

Webb-avaruusteleskooppi jatkaa suorituskykynsä esittelyä. Nyt julkaistut infrapunahavainnot paljastivat Trappist-1b-planeetan pinnan lämpötilan 40 valovuoden päästä.

Planeetan päiväpuolen lämpötilaksi paljastui noin 230 celsiusastetta. Lukema kertoo, että planeetalla ei ole merkittävää kaasukehää. Tähän asti suoria lämpötilamittauksia ei ole pystytty tekemään näin pieneltä ja näin viileältä planeetalta.

"Havainnot hyödyntävät Webbin keski-infrapunan suorituskykyä. Yksikään aiempi teleskooppi ei ole pystynyt mittaamaan näin himmeää keski-infrapunan valoa", sanoo Thomas Greene Nasasta.

Tutkijat iloitsevat havainnosta, koska se antaa vertailukohdan myös viileämpien, elämänvyöhykkeellä sijaitsevien eksoplaneettojen arvioihin.

Syy planeetan kaasukehän puuttumiseen saattaa olla punaisen kääpiötähden aktiivisuus, joka varsinkin tähden nuoruudessa voi tuhota sitä kiertävän planeetan kaasukehän kokonaan.

Trappist 1 on punainen kääpiötähti, joka sijaitsee Vesimiehen tähdistössä. Siltä tunnetaan peräti seitsemän eksoplaneettaa. Niistä 3–4 saattaa olla tähden elämänvyöhykkeellä eli nestemäistä vettä saattaa esiintyä niiden pinnalla. Nyt tutkittu b-planeetta kiertää emotähteään lähimpänä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)