VLT-teleskooppi kuvasi planeettojen syntyä kymmenien tähtien ympärillä

Uusi tutkimus kokoaa yhteen havaintoja yli 80 tähdestä, joiden ympärillä saattaa parhaillaan muodostua planeettoja. Kuvat paljastavat, miten planeetat syntyvät galaksimme eri alueilla.

"Tämä on todellinen muutos tutkimusalallamme", uskoo Christian Ginski Irlannin Galwayn yliopistosta.

"Olemme siirtyneet yksittäisten tähtijärjestelmien intensiivisestä tutkimuksesta tähän laajaan yleisnäkymään tähtien koko muodostumisalueista."

Ginski kollegoineen käytti Euroopan eteläisen observatorion VLT-teleskooppia ja kuvasi yhteensä 86 nuorta tähteä. Kuvissa näkyy planeettoja muodostavien kiekkojen poikkeuksellinen monimuotoisuus.

"Joissakin näistä kiekoista on valtavia spiraalihaaroja, joita planeettojen monimutkainen baletti oletettavasti pyörittää", Ginski kertoo.

"Toisissa näkyy renkaita ja suuria onkaloita, joita muodostuvat planeetat ovat kaivertaneet. Toiset taas näyttävät tasaisilta ja olevan melkein lepotilassa kaiken tämän kaaoksen keskellä", lisää Antonio Garufi Italian kansallisesta astrofysiikan instituutista.

Esimerkiksi Orionin tähtien syntyalueella havaittiin, että kahden tai useamman tähden ryhmissä on todennäköisesti vähemmän suuria planeettoja muodostavia kiekkoja. Tämä on merkittävä tulos, sillä toisin kuin Auringolla, useimmilla galaksimme tähdillä on tähtiseuralaisia.

Aiheesta lisää ESO