Vauvaiässä oleva planeetta valokuvattiin

Kaukaisen tähden ympäriltä on löydetty yksi nuorimmista tunnetuista planeetoista. Tämä Jupiteria kookkaampi kohde saatiin myös valokuvattua.

Vieraiden tähtien ympäriltä on viime vuosikymmenien aikana löytynyt jo lähes viisituhatta planeettaa. Suurin osa näistä on kuitenkin havaittu niiden emotähtien huojumisen tai himmenemisen avulla. 

Vain reilut sata eksoplaneettaa on saatu varsinaisesti kuvattua.

Tuorein suoraan kuvattu uusi eksoplaneetta on tällä viikolla julkaistu kohde nimeltä 2M0437b. Tämä Jupiteria massiivisempi planeetta on vain muutaman miljoonan vuoden ikäinen, joten se on planeettojen mittapuulla vasta vauva.

2M0437b on paljon laajemmalla kiertoradalla kuin yksikään oman aurinkokuntamme planeetoista.

Etäisyydestään huolimatta eksoplaneetta on silti suhteellisen kuuma, sillä nuoren ikänsä takia se ei ole vielä menettänyt kaikkea muodostumisessaan vapautuneesta lämmöstä.

Havainnot tehtiin Subaru- ja Keck-teleskoopeilla. Tulevaisuudessa suuret avaruusteleskoopit tulevat luultavasti tekemään lisää havaintoja tästä kiinnostavasta vauvaplaneetasta.

“Esimerkiksi Nasan Hubble ja pian laukaistava James Webb -avaruusteleskooppi pystyvät tunnistamaan kaasukehän kaasuja ja paljastamaan, onko planeetalla kuita muodostava kiekko", kertoo Eric Gaidos Havaijin yliopistosta.

Aiheesta lisää Keck-observatorio (englanniksi)