Vastalöydetty planeetta saattaa olla lähin elinkelpoinen toinen Maa

Tähtitieteilijät ovat löytäneet kooltaan maapalloa muistuttavan planeetan, joka saattaa olla elämälle sopiva. Uusi maailma on toiseksi lähin lämpötilaltaan lauhkea planeetta, joka tunnetaan.

Punaisen kääpiötähden ympäriltä on paljastunut Maan kokoinen planeetta. Kohde sijaitsee varsin lähellä meitä, vain 11 valovuoden päässä.

Löydetyn Ross 128b -planeetan pintalämpötilan uskotaan olevan melko sama kuin täällä maapallolla. Planeetan arvioitu tasapainolämpötila on −60 ja +20 celsiusasteen välillä.

Kohde on toiseksi lähin lauhkean lämpötilan planeetta, jonka olemme tähän mennessä havainneet. Vielä lähempänä meitä sijaitsee Proxima b -planeetta.

Ross 128b kiertää punaista kääpiötähteä. Toisin kuin monet muut punaiset kääpiöt, tämä tähti on melko hiljainen.

Tähden vähäinen aktiivisuus lisää merkittävästi planeetan mahdollista elinkelpoisuutta. Esimerkiksi Proxima b:n emotähti on paljon aktiivisempi ja tuottaa purkauksia, jotka saattavat hukuttaa lähialueen planeetat tappaviin ultravioletti- ja röntgensäteisiin.

Punaiset kääpiöt ovat viileimpiä, himmeimpiä ja yleisimpiä tähtiä maailmankaikkeudessa. Siksi ne ovat hyviä kohteita etsittäessä eksoplaneettoja. Punaisia kääpiöitä tutkitaankin enenevissä määrin.

“Tämä löytö perustuu HARPS-instrumentin yli vuosikymmenen ajan tekemään intensiiviseen tarkkailuun sekä uusinta tekniikkaa edustaviin datan käsittelytekniikoihin", kertoo Nicola Astudillo-Defru Geneven observatoriosta.

Ross 128 liikkuu hiljalleen meitä kohti. Sen odotetaan tulevan lähimmäksi tähtinaapuriksemme 79 000 vuoden kuluttua. Samalla Ross 128 b:stä tulee Maata lähin eksoplaneetta.

Aiheesta lisää ESO