Vasta löydetty supermaapallo kiertää tähteään elämänvyöhykkeellä
Noin puolentoista maapallon kokoinen planeetta sijaitsee punaisen kääpiötähden elämälle suotuisalla kiertoradalla. Järjestelmässä saattaa olla toinenkin pienempi kiviplaneetta.
137 valovuoden päässä eli verraten lähellä oleva maailma TOI-715 b paljastui alun perin TESS-avaruusteleskoopin mittauksista. Nyt sen olemassaolo on varmistettu useilla maanpäällisillä teleskoopeilla.
Planeetta kiertää keskustähteään niin likellä, että sen vuosi on vain 19 päivän pituinen. Punaiset kääpiöt ovat viileitä, mikä kutistaa niiden elämänvyöhykkeen hyvin lähelle tähteä. TOI-715 b sijaitsee juuri otollisimmalla alueella, missä planeetalla mahdollisesti oleva vesi on nestemäisessä muodossa.
TOI-715 b liittyy niiden elämänvyöhykkeen planeettojen joukkoon, joita on mahdollista tutkia James Webb -avaruusteleskoopilla. Jos maailmalla on kaasukehä, Webb saattaisi kyetä näkemään sen.
Kääpiötähdeltä on saatu viitteitä toisestakin, vain maapallon kokoisesta planeetasta. Se sijaitsee niin ikään elämänvyöhykkeellä, joskaan ei yhtä optimaalisella alueella kuin TOI-715 b. Planeetan varmistaminen vaatii jatkohavaintoja.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)