Vasta löydetty eksoplaneetta voi olla tulivuorten peittämä

Planeettanaapurin toistuvat ohitukset saattavat aiheuttaa hurjaa tulivuoritoimintaa. Juuri löydetty eksoplaneetta LP 791-18d on mallinnusten perusteella erikoinen maailma.

"Planeetta on vuorovesivoimien lukittama, mikä tarkoittaa, että se kääntää aina saman puolensa emotähteään kohti", selittää Björn Benneke iREx:stä.

"Päiväpuoli on todennäköisesti liian kuuma nestemäiselle vedelle, mutta arvioimamme aktiivisen tulivuoritoiminnan ansiosta vettä saattaisi tiivistyä yöpuolelle", hän jatkaa.

Eksoplaneetta löydettiin hyödyntämällä Tess- ja Spitzer-avaruusteleskooppien sekä maanpäällisten observatorioiden mittauksia. Samalta emotähdeltä tunnetaan ennestään kaksi muuta planeettaa.

Nyt löydetty d-planeetta on massaltaan todennäköisesti vain hiukan suurempi kuin maapallo ja sijaitsee emotähtensä elämänvyöhykkeen sisäreunalla. Hieman kauempana kiertävä c-planeetta on selvästi suurempi ja massaltaan noin seitsenkertainen maapalloon verrattuna.

Ratalaskelmien mukaan c-planeetta ohittaa d-planeetan toistuvasti hyvin läheltä. Ohitukset aiheuttavat tuntuvia vuorovesivoimia, jotka runtelevat d-planeettaa ja synnyttävät sen sisuksissa lämpöä. Tämän arvioidaan johtavan voimakkaaseen vulkanismiin.

Järjestelmä sijaitsee eteläisen taivaanpuoliskon Maljan tähdistössä noin 90 valovuoden etäisyydellä meistä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)