Tutkijat valokuvasivat 35 valovuoden päässä olevan planeetan

Koodinimeä COCONUTS-2b kantava kohde on nyt lähin valokuvattu eksoplaneetta. Tämä viileä jättiläisplaneetta säteilee alle miljoonasosan oman Aurinkomme säteilystä. 

Tähtitieteilijät ovat löytäneet jo tuhansia planeettoja aurinkokuntamme ulkopuolelta, mutta vain muutamat niistä on valokuvattu suoraan.

Hiljattain amerikkalaiset tutkijat onnistuivat ottamaan valokuvan COCONUTS-2b-planeetasta.

Kyseinen kohde sijaitsee ainoastaan 35 valovuoden päässä maapallolta, ja on näin ollen lähin valokuvattu eksoplaneetta. Kaasujättiläisen lämpötila on vain 160 celsiusastetta, joten se on myös toiseksi kylmin valokuvattu eksoplaneetta.

Viileytensä takia COCONUTS-2b säteilee energiaa alle miljoonasosan Aurinkoomme verrattuna. Siksi planeettaa pystyttiin havaitsemaan ainoastaan matalaenergisessä infrapunavalossa.

Näin viileän kohteen valokuvaus onnistui, koska sen lähellä ei ollut mitään toista kirkasta kohdetta häiritsemässä havaintoja. Myös planeetan himmeä emotähti sijaitsee suhteellisen kaukana. Kaasuplaneetan ja sen emotähden välimatka on jopa 6 000 kertaa suurempi kuin Maan ja Auringon etäisyys.

"Massiivinen planeetta superlaajalla kiertoradalla ja erittäin viileä keskustähti tekevät COCONUTS-2:sta erittäin erilaisen planeettajärjestelmän kuin oma aurinkokuntamme", Zhoujian Zhang Havaijin yliopistosta luonnehti löytöä.

Aiheesta lisää Havaijin yliopisto(englanniksi)