Uusi syväoppimismenetelmä löysi 301 planeettaa

ExoMiner-neuroverkko tuottaa erittäin luotettavia tuloksia. Nasa kertoo neuroverkon käyneen läpi Kepler-teleskoopin havaintoja ja varmistaneen lukuisia uusia planeettoja.

Kepler-teleskoopin datasta on varmistunut jopa 301 kohdetta, jotka voidaan nyt lisätä tunnistettujen planeettojen joukkoon. Löytö tehtiin uudella ExoMiner-nimisellä neuroverkolla.

Neuroverkot oppivat ratkaisemaan ongelmia saatuaan riittävästi dataa aiheesta. Kun ExoMiner-neuroverkolle syötettiin tiedot tähänastisista löydöistä, se oppi erottamaan todelliset eksoplaneetat erityyppisistä huijareista eli vääristä positiivisista havainnoista.

Neuroverkot sopivat erittäin hyvin Kepler-teleskoopin havaintojen läpikäymiseen, sillä satelliitti tutki tuhansia tähtiä, joista jokaisella voi olla useita planeettoja ympärillään.

“Toisin kuin muut eksoplaneettoja havaitsevat koneoppimisen ohjelmat, ExoMiner ei ole musta laatikko. Ei ole mysteeri, miksi se päättää jonkin olevan planeetta tai ei. Voimme helposti selittää, mitkä datan ominaisuudet johtivat siihen, että ExoMiner hylkäsi tai varmisti planeetan", toteaa Jon Jenkins Nasasta.

Tutkijoiden mukaan ExoMiner tuottaa erittäin luotettavia tuloksia ja sen taitoja voidaan soveltaa myös muiden teleskooppien datan seulonnassa.

“Kun ExoMiner sanoo jonkin olevan planeetta, voit olla varma, että se on planeetta", uskoo Hamed Valizadegan Nasasta.

“Nyt kun olemme kouluttaneet ExoMinerin käyttämällä Keplerin dataa, pienellä säädöllä voimme siirtää tämän opin toisiin projekteihin, esimerkiksi TESS-teleskooppiin, jonka kanssa työskentelemme tällä hetkellä".

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)