Uudentyyppinen supermaapallo saattaa hehkua jalokivien väreissä

Tutkijat uskovat tunnistaneensa koostumukseltaan eksoottisen eksoplaneetan. Sillä saattaa olla paljon jalokiviä – safiireja ja rubiineja.  

21 valovuoden päässä löytynyt kohde on viiden maapallon massainen supermaapallo. Nyt tehdyn mallinnuksen perusteellä sillä ei kuitenkaan näyttäisi olevan supermaapalloille tyypillistä massiivista rautaydintä.

Sen sijaan astronomit uskovat planeetan sisältävän runsaasti kalsiumia ja alumiinia sekä näiden oksideja. Koska rubiini ja safiiri ovat alumiinin oksideja, planeetta saattaa kimmeltää jalokivien punaisissa ja sinisissä väreissä, sanoo Caroline Dorn Zürichin yliopistosta.

Planeettojen uskotaan muodostuvan, kun niiden rakennusaineet tiivistyvät nuoria tähtiä kiertävistä kaasu- ja pölykiekoista. Maan kaltaiset rautapitoiset kiviplaneetat muodostuvat kiekon alueella, jossa rauta, magnesium ja pii ovat yleisiä.

Mutta lähempänä tähteä, missä aineskiekko on yhä kuuma ja useat alkuaineet ovat vielä kaasumaisessa muodossa, rakennusainekset ovat täysin erilaisia.

Tutkijoiden mallinnuksen mukaan tähden lähellä muodostuneella planeetalla olisi runsaasti muun muassa kalsiumia ja alumiinia, mutta rautaa ei juuri lainkaan. Nyt havaittu eksoplaneetta olisi siksi monella tapaa erilainen. Sillä ei esimerkiksi olisi magneettikenttää laisinkaan.

Tutkijat kertovat tunnistaneensa vielä kaksi samanlaista planeettakandidaattia. Ehdolla on kokonaan uusi eksoplaneettojen luokka: korkealämpöisestä kondensaatista muodostuneet supermaapallot.

"Jos niitä todella on olemassa, ne ovat täysin erilaisia maankaltaisten planeettojen valtaosaan nähden", sanoo Dorn.

Aiheesta lisää Zürichin yliopisto (englanniksi)