Tuulen nopeus mitattiin ensimmäistä kertaa ruskealta kääpiöltä

33 valovuoden päässä sijaitsevan ruskean kääpiön tuulen nopeus on nyt tiedossa. Mittaus onnistui yhdistämällä radio- ja infrapunahavainnot.

Tutkimuksen kohteena olevalla ruskealla kääpiöllä tuulet puhaltavat 650 metrin sekuntinopeudella.

Saavutus on kunnioitusta herättävä. Ruskeat kääpiöt ovat kokonaan pilvien peittämiä ja liian kaukana, jotta ihmiskunnan laitteilla voidaan erottaa yksittäisiä pilviä.

"Pystymme silti mittaamaan, miten kauan pilviryhmältä kestää kiertää taivaankappale, koska ne muuttavat kohteen kirkkautta", sanoo Peter K.G. Williams CfA:sta.

Kohteena ollut ruskea kääpiö on pintalämpötilaltaan 600 celsiusastetta ja säteilee runsaasti infrapunassa. Tämä seikka ja suhteellisen lyhyt välimatka mahdollistivat mittaukset Spitzer-avaruusleskoopilla.

Ruskean kääpiön sisustan kiertoaika saatiin mitattua VLA-radioteleskoopeilla tehdyillä havainnoilla. Näin voitiin verrata pintakerrosten ja kappaleen ytimen kiertoaikoja ja laskea niiden erotus eli tuulen nopeus.

"Uskomme, että tämä menetelmä osoittautuu todella arvokkaaksi", toteaa tutkimusta johtanut Katelyn Allers Bucknellin yliopistosta. "Näin saamme käsityksen eksoplaneettojen kaasukehien dynamiikasta."

Aurinkokunnan vauhdikkaimmat tuulet löytyvät Neptunukselta, jossa niiden nopeudeksi on mitattu 560 metriä sekunnissa.

Aiheesta lisää CfA (englanniksi)