Tutkijat ottivat harvinaisia valokuvia kuolleiden tähtien planeetoista

James Webb -avaruusteleskooppi on havainnut kahta planeettaa, jotka kiertävät valkoisia kääpiötähtiä. Kuvat ovat kuin kurkistuksia aurinkokunnan tulevaisuuteen.

"Tämä tarjoaa ensimmäisen tilaisuutemme nähdä, miltä planeettakunta näyttää tähtensä kuoltua", Space Telescope -tiedeinstituutin Susan Mullaly totesi Space.com-lehdelle.

James Webbin nyt ottamat kuvat löytyvät tästä tieteellisestä artikkelista neljänneltä sivulta. 

Jos James Webb -avaruusteleskoopin tekemä löytö pystytään varmistamaan, se on suora todiste siitä, että Jupiterin ja Saturnuksen kaltaiset planeetat voivat selviytyä emotähtensä kuolemasta.

Myös Aurinkomme tulee tulevaisuudessa hiipumaan valkoiseksi kääpiötähdeksi.

Samalla aurinkokuntamme sisimmät planeetat todennäköisesti tuhoutuvat. Tämä johtuu siitä, että ennen kuolemaansa Aurinko laajenee niin paljon, että sen kaasukehä ulottuu Maan kiertoradalle asti. 

Useimmat eksoplaneetat on löydetty tutkimalla niiden emotähdestä tulevaa valoa. James Webb -avaruusteleskooppi havaitsi kuitenkin nyt planeetoista itsestään lähtenyttä valoa. Tämän ansiosta tutkijat pystyvät tarkastelemaan niiden kaasukehien koostumusta ja lämpötilaa.

"Valkoisten kääpiötähtien ympäriltä on löydetty hyvin vähän planeettoja. Näissä kahdessa planeettakandidaatissa on poikkeuksellista se, että ne muistuttavat lämpötilan, iän, massan ja kiertoradan koon suhteen enemmän ulomman aurinkokuntamme planeettoja kuin mitään muuta tunnettua planeettaa."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)