Tähtitieteilijät löysivät vihjeitä kivisen eksoplaneetan kaasukehästä
Tutkijat uskovat havainneensa kaasukehän 55 Cancri e -planeetan ympäriltä. Kyseessä on tähän asti paras todiste toisessa planeettakunnassa sijaitsevasta kiviplaneetan kaasukehästä.
55 Cancri e on yksi viidestä tunnetusta planeettasta, jotka kiertävät erästä Auringon kaltaista tähteä Kravun tähdistössä. Planeetta on halkaisijaltaan lähes kaksi kertaa Maan kokoinen, joten se kuuluu niin sanottujen supermaapallojen luokkaan.
Uusimmassa Nature-tiedelehdessä julkaistut James Webb -avaruusteleskoopin havainnot osoittavat, että planeetan kaasut imevät tiettyjä valon aallonpituuksia.
"Tämä viittaa ilmakehään, joka sisältää hiilimonoksidia tai hiilidioksidia, jotka absorboivat nämä valon aallonpituudet", kertoo Aaron Bello-Arufe Nasasta.
Vaikka 55 Cancri e on koostumukseltaan samankaltainen kuin aurinkokuntamme kiviplaneetat, planeetta on niin kuuma, että sen pinnalla kuplii laavasta muodostunut syvä valtameri.
Planeetta on myös todennäköisesti vuorovesilukittunut, jolloin sen päiväpuoli on aina tähteen päin ja yöpuoli vaeltaa ikuisessa pimeydessä.
55 Cancri e sijaitsee 41 valovuoden päässä maapallolta.
Aiheesta lisää Bernin yliopisto (englanniksi)