Tutkijat löysivät supermaapallon Star Trekin Vulkan-planeetan emotähdeltä

Tähtitieteilijät ovat löytäneet eksoplaneetan, joka sijaitsee saman tähden ympärillä kuin Star Trek -scifi-sarjassa seikkailevan Spockin kotimaailma. Kaiken kukkuraksi planeetta sijaitsee emotähtensä elämänvyöhykkeellä.

Dharma Planet Survey on tuottanut ensimmäisen supermaapallohavaintonsa. Kyseisessä projektissa tutkijat seuraavat 150:tä kirkasta ja suhteellisen lähellä maapalloa sijaitsevaa tähteä löytääkseen pienimassaisia planeettoja.

“Planeetta on karkeasti kaksi kertaa Maan kokoinen. Se kiertää tähteään 42 päivän radalla juuri optimaalisen elämänvyöhykkeen sisällä", iloitsee Jian Ge Floridan yliopistosta.

Merkittävää löydössä on, että kyseessä on vain 16 valovuoden päässä maapallolta sijaitseva potentiaalisesti elinkelpoinen planeetta. Kuitenkin syy siihen, miksi havainto on noussut otsikoihin, löytyy science fictionin piiristä.

Nyt löydetyn planeetan emotähti on 40 Eridani A. Star Trek -scifi-sarjassa kyseistä tähteä kiertää Spockin kotimaailma Vulcan-planeetta. 

“Spock palveli Enterprise-avaruusaluksella, jonka tehtävänä oli etsiä uusia erikoisia maailmoja. Saman tehtävän jakaa myös Dharma Planet Survey”, ihastelee Gregory Henry Tennesseen osavaltion yliopistosta.

40 Eridani A on suunnilleen saman ikäinen kuin Aurinko ja muistuttaa muutenkin monella tavalla Aurinkoamme.

"Siksi kyseinen tähti voi olla ideaalinen emotähti kehittyneelle sivilisaatiolle", uskoo puolestaan Matthew Muterspaugh Tennesseen osavaltion yliopistosta.

Aiheesta lisää Floridan yliopisto (englanniksi)