Tutkijat löysivät paisuneen planeetan – yhtä harvaa kuin styroksi

Eksoplaneetta on Jupiteria paljon suurempi mutta yllättävän kevyt. Kohteen uskotaan kertovan paljon siitä, miten tämän tyyppiset erikoiset taivaankappaleet muodostuvat.

"Planeetta on äärimmäisen paisunut. Vaikka sillä on vain viidennes Jupiterin massasta, se on lähes 40 prosenttia suurempi, joten planeetta on suunnilleen yhtä tiheää ainetta kuin styroksi", toteaa Joshua Pepper Lehighin yliopistosta.

Havaittu planeetta on kaksi kertaa niin suuri kuin teorioiden mukaan pitäisi olla mahdollista, kun otetaan huomioon sen massa ja etäisyys emotähdestään.

KELT-11b-planeetan emotähti on myös poikkeuksellinen. Se on erittäin kirkas ja kuuluu niin sanottuihin punaisiin jättiläistähtiin. Seuraavan 100 miljoonan vuoden aikana tähti tulee laajenemaan niin paljon, että harvinainen planeetta päätyy sen sisuksiin.

Emotähden kirkkauden ansiosta planeetan kaasukehän ominaisuudet on mahdollista mitata erittäin tarkasti. Pepperin mukaan KELT-11b onkin upea testikohde. Se auttaa tutkijoita ymmärtämään, miksi planeetat laajenevat.

"Emotähti on kehittynyt alijättiläisten haaraan ja lähestyy elämänsä loppua. Siksi toivomme voivamme tutkia planeettajärjestelmien käyttäytymistä niiden eliniän loppuvaiheissa", Pepper näkee.

Aiheesta lisää julkaistu tutkimus (englanniksi)