Tutkijat löysivät ennätyssuuren planeettoja muodostavan kiekon

Perhoselta näyttävä IRAS 23077 on massiivinen planeettoja synnyttävä ainekiekko, jonka keskellä sijaitsee nuori tähti. Tutkijat toivovat löydön valaisevan, miten planeetat muodostuvat.

Suunnilleen tuhannen valovuoden päässä maapallolta sijaitsee jättiläismäistä perhosta muistuttava materiapilvi. Pilvi ei ole merkittävästi muuttanut muotoaan vuosien myötä, mikä herätti tutkijoiden mielenkiinnon.

"Löysimme todisteita siitä, että tämä on suurin koskaan löydetty planeettoja muodostava kiekko. Siinä on erittäin runsaasti pölyä ja kaasua, joiden tiedämme olevan planeettojen rakennuspalikoita", kertoo Kristina Monsch Smithsonianin astrofysikaalisesta observatoriosta.

Ainepilven keskeltä löytyi nuori tähti, jolla on massaa 2–4 Auringon verran. Tutkijoille selvisi myös, että katsomme planeettoja synnyttävää kiekkoa ikään kuin sivulta päin.

"Havaitsimme siinä olevan materiaalia monien jättiläisplaneettojen muodostamiseen – jopa yli 300 kertaa kauemmas tähdestä kuin Auringon ja Jupiterin välinen etäisyys”, sanoo Monsch.

Tutkijat toivovat löydön valaisevan, miten planeetat muodostuvat ja kehittyvät.

Aiheesta lisää CfA (englanniks)