Tutkijat havaitsivat pilviä yli 500 valovuoden päässä olevalta planeetalta

Kaukaisella eksoplaneetalla nimeltä WASP-127b on huomattu olevan pilviä. Kansainvälinen tutkijaryhmä onnistui lisäksi arvioimaan kaasuplaneetan pilvien korkeuden.

Useiden teleskooppien havaintoja yhdistämällä tutkijat ovat päässeet analysoimaan WASP-127b-planeetan kaasukehän ominaisuuksia. Tulokset esiteltiin tänään päättyvässä EPSC-tiedekokouksessa.

Tarkasteltu planeetta on Saturnuksen kokoluokkaa ja sijaitsee yli 525 valovuoden päässä maapallolta. Se kiertää emotähteään lähempänä kuin Merkurius Aurinkoa.

Planeetta kulkee maapallolta katsottuna emotähtensä editse, joten tutkijat pystyivät analysoimaan planeetan kaasukehän läpi tulevaa valoa. Yhdistämällä Hubble-avaruusteleskoopin infrapunahavainnot ja Chilessä sijaitsevan VLT-teleskoopin näkyvän valon havainnot he pääsivät kaivautumaan kaasukehän eri kerroksiin.

"Infrapunassa oli voimakas merkki vesihöyrystä, mutta sitä ei erottunut näkyvän valon alueella. Tämä viittaa, että näkyvää valoa läpäisemättömät mutta infrapunalle läpinäkyvät pilvet peittävät alempana olevan vesihöyryn", kertoo Romain Allart Montrealin yliopistosta.

Pilvien sijainti pystyttiin määrittämään ennätystarkasti kaasukehän kerrokseen, jonka paine on 0,3–0,5 millibaaria.

"Emme vielä tiedä, mistä pilvet koostuvat, mutta ne eivät koostu vesipisaroista kuten maapallolla", Allart selittää.

Nyt esiteltyjen havaintojen uskotaan avaavan samankaltaisia mahdollisuuksia myös monien muiden kaukaisten planeettojen tutkimiseen.

Aiheesta lisää Europlanet Society (englanniksi)