TRAPPIST-1-tähden planeetat ovat luultavasti vesimaailmoja

Läheistä kääpiötähteä kiertäviltä planeetoilta arvellaan löytyvän valtavasti vettä. Jos näin on, planeettojen täytyi aikoinaan syntyä selvästi nykyistä sijaintiaan kauempana keskustähdestä.

TRAPPIST-1-aurinkokunta sijaitsee 40 valovuoden päässä meistä. Järjestelmä sisältää seitsemän Maan kokoluokan planeettaa. Useat planeetoista sijaitsevat niin kutsutulla elämänvyöhykkeellä, eli niiden pinnalla voi esiintyä nestemäistä vettä.

Planeettojen erikoispiirre on keveys. Tiheys on kiveä alhaisempi, minkä vuoksi niiden on ajateltu sisältävän runsaasti vettä.

Nyt Vanderbiltin ja Arizonan osavaltion yliopistojen tutkijat ovat esittäneet arvion veden määrästä neljälle järjestelmän planeetoista. Kahden sisemmän vesipitoisuudeksi saatiin alle 15 prosenttia, mutta viidennen ja kuudennen yli 50 prosenttia planeetan massasta.

"Näemme ensimmäistä kertaa, että maapallon kaltaisilla planeetoilla on paljon vettä tai jäätä", sanoo Steven Desch Arizonan yliopistosta.

Vaikka meret peittävät suurimman osan oman planeettamme pinta-alasta, vesialtaiden osuus massasta on vain vaivaiset 0,02 prosenttia.

TRAPPIST-1:n planeetat sijaitsevat niin sanotun lumirajan sisäpuolella. Lumiraja on alue tähden ympärillä, jonka tuolla puolen vesi esiintyy jäänä ja voi siten kerääntyä kasvavan planeetan pinnalle. Suuri vesimäärä tarkoittaa, että planeetat ovat aikoinaan muodostuneet lumirajan ulkopuolella.

Tutkijoiden mukaan planeettojen on täytynyt olla syntyessään ainakin tuplasti nykyistä kauempana tähdestään.

Monet muutkin seikat ovat viitanneet TRAPPIST-1:n planeettojen muuttoliikkeeseen. Nyt näkemys sai tukea myös niiden koostumuksesta.

Aiheesta lisää Arizonan osavaltion yliopisto (englanniksi)