Toinen puoli sulaa laavaa, toinen kiinteämpää - tällainenkin planeetta on olemassa

Hyvin lähellä tähteään kiertävä 55 Cancri e on kahden puoliskon planeetta: sulan ja lähes kiinteän. Näin on selvinnyt tutkittaessa Nasan Spitzer-avaruusteleskoopin tuottamaa aineistoa.

Lämpötilaeron mahdollistaa pyörimisliikkeen lukkiutuminen siten, että yksi ja sama puoli osoittaa jatkuvasti kohti tähteä. Päiväpuolella on hyvin kuumaa, noin 2 500 astetta, ja laava virtaa sulana. Yöpuolella on "vain" kuumaa, noin 1100 astetta, ja tämän vuoksi kiviaines on lähes kiinteää.

Suuri lämpötilaero ei ole pelkästään kiinni kiertoliikkeen lukkiutumisesta. Eroon vaikuttaa myös se, ettei planeetalla nähtävästi ole juurikaan kaasukehää joka kuljettaisi lämpöä pimeälle puolelle.

"Yöpuolella saattaa yhä olla ilmakehä, mutta lämpötilat päiväpuolella ovat niin äärimmäisiä, että ilmakehä on ehkä haihtunut kokonaan", sanoo tutkimusryhmän Brice-Olivier Demory.

Itse asiassa 55 Cancri e on vielä kuumempi kuin mitä tähdestä tulevan energian määrä antaa olettaa. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, mistä tämä lämmön ylimäärä saattaisi olla peräisin.

Yhtä kaikki, nyt saatujen tulosten myötä on astuttu uuteen aikakauteen eksolaneettojen kaukokartoituksessa, sanoo Nikku Madhusudhan, joka niin ikään osallistui tutkimukseen. "On uskomatonta, että voimme mitata suuren mittakaavan lämpötilajakauman kiviplaneetan pinnalla."

Vuonna 2011 löytynyt 55 Cancri e on ollut suosittu tutkimuskohde, joka on käynyt läpi pari inkarnaatiota sitä mukaa, kun data on tarkentunut. Aluksi sitä pidettiin vesiplaneettana, sitten timanttiplaneettana.

Viimeistä sanaa asiasta ei välttämättä ole vielä lausuttu. Tutkijat odottavat pääsevänsä suuntaamaan seuraavan sukupolven avaruusteleskooppien silmät kohti tätä vain 40 valovuoden päässä sijaitsevaa planeettaa.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi).