TESS-satelliitti löysi tähän mennessä pienimmän eksoplaneettansa

Maapalloa pienempi planeetta L 98-59b on nyt TESS-eksometsästäjän pienikokoisin löydös. TESSin odotetaan löytävän toiminta-aikanaan yhteensä 20 000 uutta eksoplaneettaa.

Uusi löytö on kooltaan Maan ja Marsin puolivälistä. Kyseessä ei ole pienin tunnettu eksoplaneetta. Aiemmin Kepler-avaruusteleskoopin aineistosta on löydetty esimerkiksi vain 1,2 kertaa Kuun kokoinen Kepler-37b-planeetta.

"Löytö on suuri tekninen ja tieteellinen saavutus TESSille", iloitsee Veselin Kostov Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

"Pienten planeettojen kaasukehien tutkimukseen tarvitaan lyhyitä kiertoaikoja kirkkaiden tähtien ympärillä, mutta sellaiset kohteet ovat vaikeita löytää. Tällä planeettajärjestelmällä on potentiaalia kiinnostaville tutkimuksille tulevaisuudessa."

Meidän kaltaisemme elämän mahdollisuuksia vastalöydetyllä planeetalla ei juuri ole, koska se on pinnaltaan hyvin kuuma. Planeetan vuosi eli kierros emotähden ympäri kestää vain 2,25 Maan vuorokautta.

Planeetta L 98-59b kiertää punaista kääpiötähteä, joka sijaitsee 35 valovuoden etäisyydellä meistä Lentokalan tähdistössä. Samalta tähdeltä löydettiin myös kaksi muuta planeettaa. Ne ovat kooltaan 1,4- ja 1,6-kertaiset maapalloon verrattuna ja kiertävät niin ikään lähellä emotähteä.

Eksoplaneetan tietoja ja visualisointia voi tarkastella Nasan eksoplaneettatietokannasta.

TESS laukaistiin avaruuteen huhtikuussa 2018. Laite on Nasan Kepler-avaruusteleskoopin seuraaja. TESS tähystää Kepleriä laajempia alueita taivaalla ja vaihtaa tähystyssuuntiaan 27 vuorokauden välein.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)