Tämän eksoplaneetan kaasukehässä sataa rautaa

Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa havainneet kemiallisia eroja äärimmäisen kuuman eksoplaneetan eri alueiden välillä. He löysivät selviä viitteitä rautahöyrystä yön ja päivän erottavalta rajavyöhykkeeltä.

“Joku voisi sanoa, että tällä planeetalla illat ovat aina sateisia. Sade tosin tulee rautana”, toteaa David Ehrenreich Geneven yliopistosta.

WASP-76b-planeetta näyttää koko ajan saman puolensa emotähteään kohti. Planeetan päiväpuoli vastaanottaa tuhansia kertoja enemmän säteilyä kuin Maa saa Auringosta. Pinnalla on niin kuumaa, että metallit kuten rauta höyrystyvät.

Uudet havainnot planeetasta tehtiin Euroopan eteläisen observatorion ESO:n VLT-teleskooppiin kiinnitetyllä ESPRESSO-instrumentilla. Planeetan päivä- ja yöpuolien illan puoleisella rajalla huomattiin olevan runsaasti rautahöyryä.

Viileämmällä yöpuolella lämpötila laskee noin 1 500 celsiuasteeseen. Mittava lämpötilaero päivä- ja yöpuolen välillä aiheuttaa ankaria tuulia, jotka siirtävät rautahöyryä tulikuumalta päiväpuolelta leudommalle yöpuolelle.

“Yllättäen emme kuitenkaan havainneet rautahöyryä aamupuolella”, Ehrenreich kertoo.

Syyn uskotaan piilevän yöpuolen viileämmissä olosuhteissa. Raudan arvellaan yön mittaan tiivistyvän ja satavan alas.

"Tämän äärimmäisen eksoplaneetan yöpuolella sataa rautaa”, Ehrenreich toteaa.

Aiheesta lisää ESO