Tähtitieteilijät löysivät vettä usealta kaukaiselta planeetalta

Tuoreen tutkimuksen perusteella vesihöyry näyttää olevan yleinen ainesosa planeettojen kaasukehissä. Paljastuneen veden vähäinen määrä on kuitenkin herättänyt kummastusta.

Vesihöyryä on varsin monella planeetalla, joskin luultua pienempiä määriä. Tutkijat tulivat tähän tulokseen tarkasteltuaan 19 eksoplaneetan kaasukehiä.

Analysoitujen planeettojen koot vaihtelivat kymmenen maapallon massaisista mini-Neptunuksista yli 600 kotiplaneettamme massaisiin super-Jupitereihin. Planeettojen lämpötilat ulottuivat noin 20 celsiusasteesta yli 2 000 celsiusasteeseen.

"Kemikaalipitoisuuksien mittaaminen eksoplaneettojen kaasukehistä on jotakin erityislaatuista ottaen huomioon, ettemme ole pystyneet tekemään samaa oman aurinkokuntamme jättiläisplaneetoille. Emme edes Jupiterille, joka on lähin kaasujättiläisnaapurimme", toteaa Luis Welbanks Cambridgen yliopistosta.

Jupiterin kaasukehän vesipitoisuuden mittaaminen on osoittautunut haasteelliseksi planeetan kylmyyden takia.

Vieraiden aurinkokuntien planeetoilta havaittu vähäinen vesipitoisuus herättää kysymyksen, miten nämä kappaleet ovat muodostuneet ilman että ne ovat keränneet itseensä runsaasti jäätä.

"Jos Jupiterin veden määrä osoittautuu yhtä isoksi kuin on ennustettu, se viittaisi planeetan muodostuneen toisella tapaa kuin eksoplaneetat, joita tarkastelimme tässä tutkimuksessa", Welbanks toteaa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)