Tähti hotkaisi planeetan

Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa havainneet tähden nielaisevan kokonaisen planeetan. Kaasuplaneetan päätyminen ruokalistalle näkyi tähden kirkastumisena.

Auringon tiedetään noin viiden miljardin vuoden päästä laajenevan ja syövän sisuksiinsa Merkuriuksen, Venuksen ja mahdollisesti myös maapallon. Nyt tutkijat ovat ensimmäistä kertaa nähneet, miten tähti nielaisee kokonaisen planeetan.

Ahmatti oli auringonkaltainen kohde ZTF SLRN-2020. Ruokailun kohteeksi joutunut planeetta puolestaan oli noin Jupiterin kokoinen tai sitä pienempi kaasuplaneetta.

"Tämä on vahvistus sille, että auringonkaltaiset tähdet nielaisevat sisäplaneetat. Se antaa meille puuttuvan linkin, kun yritämme ymmärtää aurinkokuntien kohtaloita, mukaan lukien omamme", kertoo Kishalay De MIT-instituutista.

Kaasuplaneetan päätyminen ruokalistalle näkyi tähden kirkastumisena.

"Planeetta syöksyi tähden ytimeen ja tuli nielaistuksi kokonaisena. Kun näin tapahtui, energia siirtyi tähdelle”, De selittää.

"Tähti puhalsi pois ulkokerroksiaan päästäkseen eroon energiasta. Tähti laajeni ja kirkastui, ja kirkastumisen rekisteröi ZTF-teleskooppi."

Tutkittu tähtijärjestelmä sijaitsee noin 15 000 valovuoden päässä maapallolta.

Aiheesta lisää Keck-observatorio (englanniksi)