Tähdeltä löytyi hämmästyttävän muotoinen ainekiekko

ALMA-teleskoopilla on kuvattu tähän mennessä kaikkein eksentrisin ainekiekko tähden ympäriltä. Tutkijoiden mukaan elliptisen muodon aiheuttavat planeetat.

Tähdeltä HD 53143 havaittu kiekko koostuu komeetoista, joiden törmäily toisiinsa lisää pienempien kappaleiden ja pölyn määrää kiekossa.

Kohteesta on tehty aiemmin havaintoja Hubblella, mutta avaruusteleskoopin koronagrafi peitti suuren osan näkymästä. ALMAlla saadut varjostamattomat kuvat paljastivat tutkijoille, että tähden kiekko on voimakkaasti elliptinen.

Ympyrän muotoisissa kiekoissa tähti on tyypillisesti likimain keskellä kiekkoa. Ellipsin muotoisissa eli eksentrisissä kiekoissa tähti ei ole keskellä, vaan sijaitsee toisessa kiekon kahdesta polttopisteestä.

HD 53143:n kiekko on tutkimuksessa mukana olleen Coloradon yliopiston Meredith MacGregorin mukaan kaikken eksentrisin miltään tähdeltä havaittu. Se jättää toiseksi edellisen ennäyksen haltijan Fomalhaultin tuplasti suuremmalla eksentrisyydellä.

Epäkeskisyyden syyksi tutkijat epäilevät yhtä tai useampaa planeettaa. "Yleisesti ottaen emme odota kiekkojen olevan hyvin eksentrisiä, ellei jokin muotoile niitä, kuten planeetta", sanoo MacGregor.

Astronomit epäilevät, että HD 53143:lla on myös sisempi kiekko, joka on kallellaan ulompaan nähden. Noin miljardin vuoden ikäinen tähti on meistä 60 valovuoden päässä.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)