Syntyvän planeetan ympäristöstä löytyi uudenlaista yhdistettä

Alma-teleskoopilla on saatu havainto kemikaalista, jota ei ole aiemmin tavattu protoplanetaarisissa kiekoissa. Yhdiste kertoo kasvavan planeetan aiheuttamista shokkiaalloista.

Alman tarkkailema kohde on syntymässä oleva Jupiterin kaltainen planeetta.

Nuorten tähtien kaasu- ja pölykiekoista on kuvattu useita planeettakandidaatteja, mutta varmistettuja tapauksia on vasta kolme. Nyt havaittu HD 169142 b on niistä yksi.

Tutkimuksessa kohdetta ympäröivästä kaasusta nousi esiin odotettuja yhdisteitä, kuten hiili- ja rikkimonoksidia. Yllätyksenä ilmeni myös kokonaan uusi kemikaali, silikonimonosulfidi eli SiS.

Jotta yhdistettä voi havaita Almalla, sen on täytynyt vapautua pölyhiukkasista massiivisten shokkiaaltojen avittamana. Nämä ovat puolestaan seurausta protoplaneetan syöksemistä voimakkaista kaasuvirtauksista.

"SiS on molekyyli, jota emme olleet koskaan nähneet protoplanetaarisessa kiekossa, puhumattakaan jättimäisen protoplaneetan lähiympäristöstä", sanoo Charles Law Harvard & Smithsonianista.

Uusi molekyyli tarjoaa yhden menetelmän lisää protoplaneettojen tunnistamiseen. Law sanoo, että jatkossa nuorten tähtien ympäriltä tullaan väistämättä löytämään myös muita odottamattomia, mielenkiintoisia molekyylejä.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)