Suomalainen tutkija löysi planeetan lähitähden elämänvyöhykkeeltä

Tau Ceti -tähden ympäriltä on löytynyt viisi kiviplaneettakandidaattia, ja yksi niistä sijaitsee tähden elämänvyöhykkeellä.

Elämänvyöhykkeeltä löydetyn planeettakandidaatin massa on noin 5 Maan massaa. Löytö on poikkeuksellisen merkittävä, koska kyseessä on kevyin tunnettu planeetta, joka sijaitsee Auringon kaltaisen tähden elämänvyöhykkeellä. Sen pinnalla vesi voi esiintyä nestemäisessä muodossa, mikäli planeetalla on sopiva kaasukehä.

Planeetat paljastaneen kansainvälisen tutkimuksen pääkirjoittaja on suomalainen Mikko Tuomi Hertfordshiren yliopistosta.

Tau Ceti -tähti sijaitsee Valaskalan tähdistössä vain 12 valovuoden päässä maapallolta, mikä tekee sen ympärillä kiertävistä planeetoista erityisen kiinnostavia havaintokohteita. Tau Ceti muistuttaa Aurinkoa, mutta on tätä hieman pienempi, himmeämpi, vanhempi ja metalliköyhempi.

Kaikki nyt löydetyt Tau Cetin planeettakandidaatit ovat 2-6 maapallon massaisia. Löydön historiallisuutta lisää sekin, että kyseessä on kevyin tunnettu planeettakunta.

Löytö tehtiin käyttämällä Chilessä sijaitsevan HARPS-spektrografin, Australiassa olevan UCLES-spektrografin sekä Havaijilla Keck-teleskooppiin kiinnitetyn HIRES-spektrografin havaintoja.

Tau Ceti näkyy paljaalla silmällä myös Suomen yötaivaalla. (Mikko Tuomen haastattelu ja lisää löydöstä Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2013)