Räjähtäneen tähden viereltä löytyi ehjänä säilynyt planeetta

Nasan tutkijat kertovat löytäneensä Jupiterin kokoisen kohteen, joka kiertää tähden jäännettä. Kyseessä saattaa olla ensimmäinen havainto valkoisen kääpiön planeetasta, joka on säilynyt ehjänä tähtensä kuolinkouristuksista.

Valkoiset kääpiötähdet ovat jäänteitä siitä, kun Auringon kaltaiset tähdet kuolevat räjähtäen. Tutkijat ovat pitkään miettineet, miten näiden tähtien planeetoille käy väkivaltaisessa tapahtumassa.

Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä on havainnut Jupiterin kokoisen kohteen kiertämässä valkoista kääpiötähteä. Planeettakandidaatin kiertoaika on vain 34 tuntia, eli se sijaitsee todella lähellä tähtijäännettä.

"Jollakin tapaa WD 1856 b on päässyt erittäin lähelle valkoista kääpiötään ja pystynyt pysymään yhtenä kappaleena", kertoo Andrew Vanderburg Wisconsin-Madisonin yliopistosta.

"Valkoisen kääpiön syntyprosessi tuhoaa läheiset planeetat, ja tähden valtava painovoima tavallisesti repii kappaleiksi kaiken mikä myöhemmin päätyy liian lähelle. Meillä on edelleen monia kysymyksiä siitä, miten WD 1856 b saapui nykyiselle paikalleen ilman että se koki tällaisen kohtalon."

Halkaisijaltaan valkoiset kääpiöt ovat vain jonkin verran maapalloa suurempia kohteita. Havaittu planeettakandidaatti on jopa seitsemän kertaa kookkaampi kuin tiivis tähtijäänne, jota se kiertää.

Havainnot tehtiin TESS- ja Spitzer-avaruusteleskoopeilla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)