ALMA havaitsi planeettaa ympäröivän ainekiekon

ALMA-teleskoopilla on onnistuttu kuvaamaan nuorta planeettaa ympäröivä ainekiekko. Entuudestaan tällaisesta kiekosta tiedetään vain yksi varma havainto. 

Planeetan kaasukiekko löytyi meistä 395 valovuoden päässä sijaitsevalta AS 209 -tähdeltä. Se ilmeni kuvissa valomöykkynä, joka sijaitsi itse tähteä ympäröivässä ainekiekossa.

Tutkijat uskovat kiekon ympäröivän hyvin nuorta, noin Jupiterin massaista planeettaa.

Aiemmin planeettojen ainekiekoista on saatu vain yksi varma havainto. Tämän teki niin ikään ALMA vuonna 2019 planeetan PDS 70c ympäriltä. 

PDS 70c:llä valokuvattiin pölystä koostuva kiekko. Sen sijaan nyt tehty havainto on kaasukiekosta. Itse planeettaa kuvissa ei näy.

Oletettu eksoplaneetta sijaitsee hyvin kaukana keskustähdestään, noin 30 miljardin kilometrin päässä. Se on seitsemän kertaa etäämpänä kuin aurinkokunnan uloin planeetta Neptunus on Auringosta.

Etäisyys on siinä määrin suuri, että se haastaa planeettasynnyn teoriat.

Jos planeetan emotähden arvioitu ikä 1,6 miljoonaa vuotta on oikein, kyseessä on yksi nuorimmista löydetyistä eksoplaneetoista. Tutkijat toivovat, että jatkohavainnot James Webb -teleskoopilla vahvistavat planeetan olemassaolon.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)