Törmäyspilvi himmensi nuorta tähteä

Kahden kivisen kappaleen törmäys synnytti vastamuodostuneen tähden eteen himmentävän pilven. Pilvi on saattanut olla satoja kertoja tähteä suurempi.

Juuri syntymässä olevissa planeettakunnissa on runsaasti kivisiä kappaleita, jotka törmäilevät toisiinsa. Tämä näkyy infrapuna-alueella havaittuna tähden ympäristön kirkastumisena, kun tähti lämmittää kolaroinnista syntynyttä pölyä.

10 miljoonan vuoden ikäinen tähti HD 166191 kirkastui huomattavasti Spitzer-infrapunateleskoopilla tehdyissä havainnoissa vuoden 2018 puolivälissä. Tutkijat pitävät tätä merkkinä törmäilyn lisääntymisestä tähden ympäristössä.

Lisäksi Spitzer sekä näkyvässä valossa havaitsevat teleskoopit rekisteröivät tähän aikaan notkahduksen tähden kirkkaudessa.

Uudessa tutkimuksessa on tarkasteltu tämän notkahduksen syytä. Todennäköisesti kyseessä on ollut törmäyspilvi, joka aiheutui kahden vähintään Vesta-asteroidin kokoisen kappaleen kolarista. Vesta on läpimitaltaan noin 500 kilometriä.

Astronomien mukaan pilvi oli voimakkaasti venähtänyt ja ainakin kolme kertaa tähteä laajempi.

On kuitenkin luultavaa, että vain pienen osan pilvestä nähtiin kulkevan tähden editse. Se on itse asiassa saattanut kattaa alueen, joka on ollut satoja kertoja tähteä suurempi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)