Eksoplaneettojen radat vinksahtivat niiden painovoiman vaikutuksesta

14 Herculis -järjestelmän kahden planeetan ratatasot ovat lähes suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Asetelma on seurausta planeettojen painovoiman vaikutuksesta toisiinsa.

Vaikka 14 Herculis -planeettakunta on tähtitieteilijöille tuttu, nyt tehty tutkimus määritti ensimmäistä kertaa planeettojen massat ja rataelementit tarkkaan. Analyysi paljasti, että järjestelmän kaksi planeettaa kiertävät tähteään radoilla, jotka ovat toisiinsa nähden lähes kohtisuorassa.

"Jos katsoisit näitä kahta planeettaa kaukaa, radat muodostaisivat X-kuvion tähden ollessa keskustassa", sanoo Daniella Bardalez Gagliuffi Amerikan luonnonhistorian museosta.

Planeettojen vinksallaan olevat radat vaikuttavat olevan seurausta hajaantumisesta, joka johtuu planeettojen painovoiman vaikutuksesta toisiinsa. Analyysin perusteella tutkijat epäilevät, että mukana ollut myös kolmas planeetta, joka painovoimabiljardissa linkoutui ulos tähden ympäriltä.

Kaksi jäljellä olevaa planeettaa ovat suuria 9 ja 7 Jupiterin massaisia kappaleita. Ne kiertävät tähteään ellipsin muotoisilla radoilla, jotka aurinkokunnassa sijoittuisivat suurin piirtein asteroidivyöhykkeen ja Neptunuksen etäisyydelle.

Aiheesta lisää BDNYC (englanniksi)