Kepler-teleskooppi havaitsi kolme planeettaa juuri ennen sammumistaan

Suurin osa aurinkokuntamme ulkopuolisista planeetoista on löytynyt Kepler-teleskoopin avulla. Tähtitieteilijät esittelivät kolme uutta löytöä, jotka Kepler teki ennen pimenemistään.

Avaruudesta on tähän mennessä paljastunut jo yli 5 000 planeettaa. Nasan Kepler-teleskooppi on havainnut näistä yli puolet.

Vuonna 2009 laukaistu Kepler ylitti suunnitellun toimintaikänsä roimasti ja tarkkaili taivaita lähes vuosikymmenen ajan. Polttoaineen loputtua Nasa viimein sammutti teleskoopin vuonna 2018.

Nyt tutkijat ovat esitelleet kolme viimeistä planeettaa, joita Kepler tähyili ennen pimenemistään. 

"Olemme todennäköisesti löytäneet viimeiset Keplerin paljastamat planeetat datasta, joka saatiin teleskoopin toimiessa kirjaimellisesti höyryillä", toteaa Andrew Vanderburg MIT-instituutista.

"Planeetat itsessään eivät ole erityisen poikkeuksellisia, mutta niiden epätyypillinen löytyminen ja historiallinen merkitys tekevät niistä mielenkiintoisia."

Julkaistut kaksi varmistettua planeettaa ja kolmas vielä varmistamaton planeettakandidaatti ovat kaikki arviolta 2–4 maapallon massaisia. Ne kiertävät lähellä emotähteään ja ovat todennäköisesti kaasuplaneettoja.

Aiheesta lisää MIT (englanniksi)