Kepler-teleskoopin eksoplaneettalöydöistä kolme on liian suuria planeetoiksi

Avaruusteleskoopin havaitsemista 2 662 eksoplaneetasta kolme on osoittautunut tarkemmassa syynissä pieniksi tähdiksi. Väärien positiivisten bongaamisessa auttoi Gaia-satelliitin data.

Prajwal Niraula MIT-instituutista sanoo, että kohde, joka on kaksi kertaa Jupiterin kokoinen, on jo epäilyttävä. "Sitä suurempi ei voi olla planeetta".

Tutkimuksessa löytyi kolme Keplerin havaitsemaa planeettaa, jotka olivat liian suuria. Näillä tähdiksi osoittautuneilla kohteilla on mittaa kahdesta neljään Jupiteria.

Jo käytöstä poistunut Kepler tunnisti eksoplaneettoja ylikulkumenetelmällä. Planeetta paljastuu, kun sen liike keskustähden editse aiheuttaa tähden kirkkauden notkahduksen.

Notkahduksen syvyys edustaa tähden ja planeetan kokosuhdetta, ja jos tähden koko on tiedossa, planeetankin koko voidaan laskea.

Alun perin tapahtunut väärä tunnistus liittyi keskustähtien kokoarvion epätarkkuuteen. Nyt Gaia-tähtikartoitusteleskoopilta on saatu tarkemmat mitat Keplerin planeettojen keskustähdille. Tämän seurauksena kolmen tähden koot muuttuivat siinä määrin, että niitä kiertävien planeettojen täytyy olla pieniä tähtiä.

Vaikka planeettojen ja tähtien välimuodot eli ruskeat kääpiöt ovat massaltaan 13–80 Jupiteria, ne eivät tule kysymykseen, koska ne ovat suuresta massasta huolimatta kooltaan vain hiukan Jupiteria suurempia.

Tutkimuksen tehnyt tiimi tuo esiin myös neljännen kohteen Keplerin datassa. Se vaikuttaa tähdeltä, mutta voi olla myös planeetta. Sillä on kokoa 1,8 Jupiterin verran.

Aiheesta lisää MIT (englanniksi)