Protoplanetaaristen kiekkojen hiilimonoksidin piilopaikka löytyi

Odotettua pienempi hiilimonoksidikaasun määrä planeettoja muodostavissa ainekiekoissa on kummastuttanut astronomeja. Uuden tutkimuksen mukaan puuttuva osa piileskelee jäässä.

Varhaisessa nuoruudessaan tähtien ympärillä on pöly- ja kaasukiekko, josta planeetat ja muut pienemmät kappaleet muodostuvat. Astronomit tutkivat näitä planeettojen syntykehtoja usein hiilimonoksidin avulla, koska se näkyy heidän instrumenteillaan erittäin kirkkaana.

Viimeisen vuosikymmenen ajan kaikki ei kuitenkaan ole ihan ollut kohdillaan, mitä tulee tämän kaasun havaintoihin, kertoo Diana Powell Harvard Smithsonianista. Teoreetikkojen mallien mukaan sitä pitäisi olla havaittua reilusti enemmän.

Uusi mallinnus, jonka alun perin kehitti Carnegie-instituutin Peter Gao ja jota edelleen Powell modifioi protoplanetaarisia kiekkoja koskevaksi, näyttää tarjoavan ratkaisun arvoitukseen. Sen mukaan puuttuva hiilimonoksidin osa on vangittuna ainekiekon jäisissä kappaleissa.

Tutkimuksella saattaa olla merkittäviä vaikutuksia planeettojen muodostumisen ymmärrykseen.

"Hiilimonoksidia käytetään käytännössä jäljittämään kaikkea, mitä tiedämme kiekoista, kuten massaa, koostumusta ja lämpötilaa", sanoo Powell. "Tämä saattaa tarkoittaa, että tuloksemme kiekoille ovat vääristyneitä ja epävarmoja, koska emme ymmärrä ainesosaa riittävän hyvin".

"Odotan innolla mihin tämä johtaa, varsinkin jos kykenemme vahvistamaan mallin James Webb- teleskoopin avulla", sanoo Gao.

Aiheesta lisää Carnegie (englanniksi)