Subaru-teleskoopin uusi instrumentti havaitsi supermaapallon elämänvyöhykkeellä

Havaijilla sijaitsevalle japanilaiselle teleskoopille on asennettu spektrometri, jolla pystytään tunnistamaan punaisten kääpiötähtien planeettoja. Ensimmäinen saalis oli elämänvyöhykettä raapaiseva supermaapallo.

Subarun tuore spektrometri on nimeltään IRD, joka tulee sanoista Infrared Doppler. Se on erityisesti suunniteltu löytämään punaisten kääpiöiden ympäriltä Maan kaltaisia eksoplaneettoja. Laite tunnistaa planeetan läsnäolon sen painovoiman aiheuttamasta tähden pienestä huojunnasta.

Kameran kuvaama ensimmäinen eksoplaneetta löytyi 37 valovuoden päässä meistä sijaitsevan Ross 508 -tähden ympäriltä. Kyseessä on supermaapallo, joka kiertää tähteään niin lähellä, että sen vuosi on vain 11 päivän mittainen.

Ross 508b -nimisen planeetan rata sijaitsee tutkijoiden mukaan elämälle suotuisan vyöhykkeen sisäreunalla. Rata tosin saattaa olla elliptinen, jolloin planeetta kävisi elämänvyöhykkeellä vain osalla sen kiertoa tähden ympäri.

Havainto elämänvyöhykkeen planeetasta lupaa hyvää spektrometrin käytölle.

"On kulunut 14 vuotta siitä, kun aloitimme IRD:n kehittämisen toiveena löytää juuri sellainen planeetta kuin Ross 508b", sanoo Bun’ei Sato Tokion teknologisesta instituutista.

Aiheesta lisää NAOJ (englanniksi)