Subaru-teleskooppi paljasti epäsymmetrisiä ainekiekkoja nuorten tähtien ympäriltä

Havaijilla sijaitseva 8,2-metrinen Subaru-teleskooppi on antanut ennennäkemättömän tarkkoja silmäyksiä planeettojen syntyyn. Teleskoopin HiCIAO-instrumentin infrapunakuvat näyttävät, miten monimutkaisia muotoja ainekiekoissa FU Orionis -tyypin tähtialkioiden ympärillä erottuu. 

Perinteisen näkemyksen mukaan planeettojen synty tähtialkion ympärille on hyvin symmetristä. Tällaisissa malleissa tähden ympärille tiivistyy eri etäisyyksille ainerenkaita, joista muodostuu planeettoja.

FU Orionis -tyypin muuttuvissa tähdissä havaitaan toisinaan dramaattisia muutoksia, joissa tähden kirkkaus voi nopeasti muuttua jopa satakertaiseksi. Tällaiset tähdet ovat harvinaisia, mutta on ehdotettu, että kaikilla vauvaiän tähdillä esiintyisi vastaavia purkauksia jossain vaiheessa niiden kehitystä.

Subaru-teleskoopilla tutkittiin neljää FU Orionis -tyypin tähteä, jotka sijaitsevat 1500–3500 valovuoden etäisyydellä meistä. Kuvat paljastivat yllättäviä ja erikoisia rakenteita, jollaisia ei koskaan aiemmin ole nähty nuorilla tähdillä. Yhtä tähteä ympäröivässä ainekiekossa erottui pitkulainen ainekeskittymä, toisilla erottui piikkiä muistuttavia ohuita rakennelmia ja yhdellä kaarimainen ainekeskittymä.

Rakenteet ovat myös kooltaan paljon suurempia kuin aurinkokunta. Neptunus kiertää Aurinkoa noin 30 Maa–Aurinko-etäisyyden päässä, kun taas kuvatut rakenteet ovat kymmeniä kertoja Neptunuksen rataa suurempia.

Aiheesta lisää Subaru Telescope (englanniksi)