Proxima Kentaurin toinen planeetta saattaa olla jäinen supermaapallo

Tutkijat ovat havainneet viitteitä toisesta planeetasta tähtinaapurillamme 4,2 valovuoden päässä meistä. Kyseessä olisi hyytävän kylmä suuri kiviplaneetta.

Aurinkokuntaamme lähimmältä naapuritähdeltä Proxima Kentaurilta löydettiin vuonna 2016 planeetta. Proxima Kentauri b -niminen maailma todettiin havaitsemalla sen painovoiman aiheuttamaa vähäistä heiluntaa keskustähdessä.

Nyt Proxima Kentaurin heilunnassa on nähty merkkejä toisestakin planeetasta. Tämä tuli ilmi, kun ryhmä astronomeja analysoi Chilessä sijaitsevan HARPS-teleskoopin tähdestä keräämää aineistoa viimeisten 17 vuoden ajalta.

Tutkijatiimin mukaan tulos on alustava. Jos havainto pitää paikkansa, toinen planeetta on massaltaan kuusi kertaa Maata suurempi ja sijaitsee noin 1,5 kertaa niin kaukana tähdestään kuin Maa on Auringosta.

Koska Proxima Kentauri on viileä kääpiötähti, energiaa planeetalle saapuisi hyvin niukasti tällä etäisyydellä. Tutkijoiden mukaan planeetan lämpötila saattaa olla vain –234 astetta. Aiemmin löydetty Proxima Kentauri b on lähempänä tähteä, mahdollisesti elämälle suotuisalla vyöhykkeellä.

Varmistus uuden planeettaehdokkaan olemassaolosta saadaan eurooppalaisen Gaia-satelliitin jatkohavainnoilla.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)