Pienet planeetat ovat usein ympyräradalla – lisää elämän todennäköisyyttä

Muiden aurinkokuntien kiviplaneetat kiertävät emotähteään usein ympyräradalla. Tähän tulokseen päätyi tuore tanskalainen tutkimus.

Aurinkokunnassamme kaikkien planeettojen radat ovat melko ympyrämäisiä. Muissa aurinkokunnissa sijaitsevat jättiläisplaneetat ovat kuitenkin monesti löytyneet paljon soikeammilta kiertoradoilta.

Tämän takia tähtitieteilijät ovat pelänneet, että aurinkokuntamme saattaisi olla harvinainen poikkeus maailmankaikkeudessa. Koska kiertoradan ympyrämuodon uskotaan vaikuttavan planeetan elinkelpoisuuteen, asialla voi olla suuri merkitys elämän yleisyyteen maailmankaikkeudessa.

Nyt Aarhusin yliopiston tutkijat ovat analysoineet 74 pienen eksoplaneetan ratoja.

"Tämä on yksi ensimmäisistä kerroista, kun olemme voineet luotettavasti mitata pienten planeettojen ratojen soikeuden", toteaa Vincent Van Eylen Aarhusin yliopistosta.

Tulosten perusteella pienet planeetat ovat usein samankaltaisilla ympyrämäisillä radoilla kuin omassa aurinkokunnassammekin – ja siis erilaisilla radoilla kuin aiemmin tutkitut kaukaiset jättiläisplaneetat.

Vaikka yksikään nyt tarkasteltu planeetta ei ole niin sanotulla elämän vyöhykkeellä, havainnon arvellaan pätevän myös näihin planeettoihin.

Aiheesta lisää Aarhusin yliopisto (englanniksi)