Nyt voit äänestää suosikkiasi uuden eksoplaneetan nimeksi

Suomi saa ensimmäisen kerran nimetä uuden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää. Nimettävät kohteet ovat Kolmion tähdistön suunnassa sijaitseva Auringon kaltainen tähti HAT-P-38 ja sitä kiertävä kaasuplaneetta.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa yleisö sai ehdottaa nimipareja. Suomen NameExoWorlds-kansalliskomitea on nyt valinnut yli kahdestatuhannesta ehdotuksesta toiselle kierrokselle kahdeksan nimiparia.

Toiselle kierrokselle pääsivät Löyly ja Sauna, Sumu ja Helle, Tulikko ja Päivätär, Norppa ja Kuutti, Lievla ja Áhcagastin, Naava ja Kääpä, Pätsi ja Ahjo sekä Hiisi ja Horna.

"Ehdotukseni tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän planeetan nimiksi ovat Áhcagastin ja Lievla", kertoo eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi Hertfordshiren yliopistosta.

"Ne ovat pohjoissaameksi 'hehku' ja 'höyry', koska tähti on se, joka hehkuu ja höyrystää sitä lähellä kiertävän planeetan pintaa."

Koska eksoplaneettojen löytäjillä ei ole etuoikeutta kohteidensa nimeämiseen, kyseessä on myös ensimmäinen kerta kun Tuomi pääsee vaikuttamaan uuden eksoplaneetan viralliseen nimeen.

"Olen löytänyt kymmeniä eksoplaneettoja, mutten ole saanut nimetä niistä ainuttakaan", Tuomi paljastaa.

Nyt kilpailun toisessa vaiheessa jokainen voi äänestää suosikkinimipariaan. Äänestyksen voittanut nimipari lähetetään Kansainvälisen tähtitieteellisen liiton tarkastettavaksi. Hyväksytyt virallistetut nimet julkaistaan joulukuun loppupuolella.

Äänestykseen pääsee tästä linkistä