Taiteilijan näkemys 51 Eridani b -planeetasta, joka muistuttaa Jupiteria, mutta on paljon nuorempi. Kuva Danielle Futselaar / Franck Marchis / SETI Institute

Nuori, viileä ja metaanipitoinen - tällainen on eksojupiter 100 valovuoden päässä

100 valovuoden etäisyydeltä on löytynyt tähän asti eniten Jupiteria muistuttava tunnettu eksoplaneetta. 51 Eridani b on massaltaan kaksinkertainen Jupiteriin verrattuna ja kiertää auringonkaltaista emotähteään 13 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä.

Kaasuplaneetta on iältään vasta 20 miljoonaa vuotta ja säteilee siksi tiivistymisestään syntynyttä lämpöä.

Planeetta löydettiin 8-metriseen Gemini South -teleskooppiin asennetulla Gemini Planet Imager -spektrometrillä (GPI). Kohteesta on julkaistu myös kuva, josta on vähennetty planeeettaa miljoona kertaa kirkkaamman tähden valo.

"Aiemmat menetelmät eivät pystyneet löytämään aurinkokunnan tyyppisiä planeettakuntia, joissa on pieniä kiviplaneettoja lähellä tähteä ja suuria kaasujättiläisiä kaukana", kuvailee James Larkin UCLAsta.

"Suurten kaukana emotähtiään kiertävien planeettojen etsiminen oli GPIn tavoitteena. Se tulee paljastamaan, miten tyypillinen aurinkokunnan arkkitehtuuri eksojärjestelmissä todella on."

Aurinkoa muistuttavan emotähden lisäksi tähtijärjestelmässä on myös kaksi muuta tähteä, jotka kiertävät toisiaan kauempana. Planeetan sijainnista on tehty myös tietokoneanimaatio.

51 Eridani b on yksi kylmimmistä tähän asti kuvatuista eksoplaneetoista noin 420 celsiusasteen pintalämpötilallaan. Sen lisäksi siltä on mitattu myös selvemmin metaania kuin miltään toiselta tunnetulta eksoplaneetalta. Havainnot siitä antavat tutkijoille tietoa, millainen Jupiter on saattanut olla aurinkokunnan nuoruudessa.

Aiheesta lisää UCLA (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto