Naapuritähtemme ympärillä havaittu pölyrengas viittaa useisiin planeettoihin

ALMA-teleskoopilla tehty havainto on paljastanut Proxima Kentauria kiertävän aineskiekon. Löytö antaa ymmärtää, että lähimmällä naapuritähdellämme on enemmän kuin yksi planeetta.

Neljän valovuoden päässä sijaitsevalla punaisella kääpiötähdellä, Proxima Kentaurilla, todettiin olevan kiertolaisenaan Maan kokoluokan planeetta viime vuonna. Nyt Chilessä sijaitseva ALMA-teleskooppi on kuvannut myös tähteä saartavan pölyrenkaan.

Renkaan olemassaolo kertoo, että Proximalla voi olla enemmän kuin yksi planeetta.

"Proxima Kentaurilla saattaa olla monista planeetoista koostuva systeemi, jonka runsas vuorovaikutusten historia sai aikaan pölykiekon", sanoo Guillem Anglada Andalusian astrofysikaalisesta instituutista.

Renkaan sisäreuna on yhtä kaukana tähdestään kuin Maa on Auringosta ja ulkoreuna neljä kertaa kauempana. Omassa aurinkokunnassamme samankaltaisia jäästä ja kivestä koostuvia rakenteita ovat Marsin ja Jupiterin ratojen välissä sijaitseva asteroidivyöhyke ja Neptunuksen radan ulkopuolelta alkava Kuiperin vyöhyke.

Rakenteen kokonaismassa on noin sadasosa maapallon massasta ja sen lämpötila, −230 C, vastaa Kuiperin vyöhykkeen lämpötilaa.

Viitteitä löytyi myös renkaasta, joka on noin kymmenen kertaa ulompana. Tämä kuitenkin pitää vielä varmistaa tulevilla havainnoilla.

"Uudet havainnot tulevat antamaan meille yksityiskohtaisemman kuvan Proximan systeemistä. Mitä näemme nyt on vain alkupaloja siihen nähden, mitä on tulossa", lupaa Pedro Amado, niin ikään Andalusian astrofysikaalisesta instituutista.

Aiheesta lisää ESO (englanniksi)