Monet kaukaiset kuut saattavat olla elinkelpoisia

Tietyntyyppiset kuut saattavat ylläpitää elämälle suotuisaa kaasukehää jopa satojen miljardien vuosien ajan. Kaiken lisäksi maailmankaikkeus voi olla pullollaan tämänkaltaisia kuita.

Oma kuiva Kuumme on hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa pienten kivisten kappaleiden on pitää kaasukehää ympärillään, vaikka ne sattuisivat sijaitsemaan elämän kannalta sopivalla etäisyydellä emotähdestään.

Jupiterilla toisaalta on useita kookkaita kuita, jotka koostuvat suurelta osin vedestä. Jos niitä raahattaisiin lähemmäs Auringon lämpöä, kuista voisi tulla mukavia merimaailmoja.

Nykyisen tietämyksemme perusteella näin on todennäköisesti käynyt lukuisissa muissa planeettakunnissa.

"Monet löytämämme kaasujättiläiset ovat elämänvyöhykkeellä, joten järjen mukaan voi ajatella, että tämän tapainen muuttovaellus on yleistä", toteaa Owen Lehmer Washingtonin yliopistosta.

Pelkona on kuitenkin ollut, että merimaailmavaihe olisi vain lyhyt hetki kuun elämässä veden haihtuessa ja karatessa nopeasti avaruuteen.

Lehmerin laskujen mukaan näin tosiaan käy pienten kuiden tapauksessa, mutta suuremmat kuut pystyisivät pitämään vetisestä kaasukehästään kiinni yllättävän pitkään. Esimerkiksi Jupiteria kiertävä Ganymedes-kuu voisi pitää vesikaasukehää ympärillään satojen miljardien vuosien ajan eli pidempään kuin maailmankaikkeus on ollut olemassa.

"Tämä on erittäin kiinnostava löytö eksokuiden elinkelpoisuuden kannalta", uskoo René Heller ESAsta. "Malliemme mukaan jopa Ganymedestä massiivisempien kuiden muodostuminen on yleistä."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)