Meitä lähimmällä tähdellä voi olla elämälle sopiva planeetta

James Cameronin Avatar-elokuvassa Alfa Kentauri -tähden kaasuplaneettaa kiertää kuu, joka on täynnä eksoottista elämää. Nyt Der Spiegel -lehti kertoo, että Euroopan eteläisen observatorion tutkijat olisivat löytäneet maankaltaisen planeetan samaan tähtijärjestelmään kuuluvan Proxima Kentaurin elämänvyöhykkeeltä.

Proxima Kentauri on punainen kääpiö. 4,25 valovuoden etäisyydellään se on meitä lähin naapuritähti. Äskettäin venäläinen miljardööri Juri Milner julkisti 90 miljoonan alkurahoituksen saaneen Starshot-ohjelman, jonka tarkoitus on lähettää nanoalus Alfa Kentauriin (ks. Tähdet ja avaruus 4/2016). Näin ollen uutinen elämää ylläpitävän planeetan mahdollisuudesta Proxima Kentaurin ympärillä on entistäkin kutkuttavampi.

Voiko uutiseen luottaa? Der Spiegelin käyttämät lähteet pysyttelevät anonyymeinä ja ovat vähäpuheisia. Planeetasta tiedetään, että se on maapallon kokoluokkaa ja sijaitsee tähdestään etäisyydellä, joka mahdollistaa nestemäisen veden esiintymisen planeetan pinnalla.

Nimeämätön lähde, joka Der Spiegelin mukaan kuuluu löydön tehneen La Sillan observatorion tiimiin, kertoo planeettahavainnon olleen tulosta intensiivisestä etsinnästä. "Pienten taivaankappaleiden löytäminen vaatii paljon kovaa työtä", lähteen kerrotaan sanoneen. "Me liikuimme mittausten teknisellä toteuttamisrajalla."

Artikkelin mukaan Euroopan eteläinen observatorio ESO julkistaa löydön elokuun lopussa. Uutistoimisto AFP:n tiedustellessa ESOlta löydöstä järjestön puhemiehen Richard Hookin kerrotaan todenneen: "Me emme anna mitään kommentteja."

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)