Massiivisten eksoplaneettojen perhe kiertää videolla tähteään

Tähtinaapurustossamme sijaitsevan planeettakunnan liikkeistä on koostettu yli kymmenen vuotta kattava animaatio. Se esittää neljän suuren planeetan vaelluksen keskustähden ympärillä.

HR 8799 -niminen planeettakunta on eksojen tutkimuksessa poikkeus, sillä sitä on kuvattu suoraan. Alkuperäiset otokset vuodelta 2008 olivat ensimmäisiä laatuaan.

Nyt Jason Wang Northwestern-yliopistosta on päivittänyt aiemmin tekemäänsä videota, joka esitti seitsemän vuoden jakson kohteen neljän Jupiteria massiivisemman planeetan kierrosta. Uusi 4,5 sekunnin mittainen pätkä näyttää niiden taivalluksen 12 vuoden ajalta.

"Kiertävien järjestelmien katsomisesta time lapse -videolta ei ole saatavissa tieteellisesti mitään lisäarvoa, mutta se auttaa muita arvostamaan tutkimustamme", sanoo Wang.

Meistä 133 valovuoden päässä sijaitseva tähti HR 8799 on Aurinkoa puolitoista kertaa massiivisempi ja 30 miljoonan vuoden iällään se on käytännössä vastasyntynyt.

2050-luvulla voimme ihailla videota, jossa kaasujättiläisistä sisin tekee täyden kierroksen. Sen kiertoaika on 45 vuotta, uloimmalla planeetalla matka vie yli kymmenen kertaa pidempään.

Aiheesta lisää Northwestern (englanniksi)