Massiiviset tähdet varastelevat Jupiterin kokoisia planeettoja

Planeetan koko ei ole este kosmiselle ryöstölle. Uusi tutkimus selittää, miksi kuumilta jättiläistähdiltä on löydetty yllättävän paljon Jupiterin kokoluokan planeettoja kaukaisilta radoilta.

Tähän asti on pidetty arvoituksena, mistä ovat peräisin jättiläisplaneetat, jotka kiertävät massiivisia tähtiä kaukana niistä. Mallien mukaan massiivisen tähden UV-säteilyn pitäisi estää ympäröiviä planeettoja kasvamasta Jupiterin kokoluokkaan.

"Tiedämme, että massiivisilla tähdillä on enemmän vaikutusta tähtien syntyalueilla kuin Auringon kokoisilla. Tulostemme mukaan massiiviset tähdet voivat vangita tai varastaa planeettoja, joita kutsumme nimellä BEAST", selittää Emma Daffern-Powell Sheffieldin yliopistosta.

BEAST tulee sanoista eli B-star Exoplanet Abundance STudy. B-spektriluokan tähdet ovat pintalämpötilaltaan Aurinkoa kuumempia sinisiä jättiläistähtiä, tyypillisesti vähintään kolme kertaa Aurinkoa massiivisempia.

Tähtien syntyalueiden dynamiikkaa mallintavien tietokonesimulaatioiden mukaan tähtiä synnyttävällä alueella keskimäärin yksi planeetta vaihtaa emotähteä ensimmäisten kymmenen miljoonan vuoden aikana.

Tutkijoiden mukaan yli satakertaiselta Maa–Aurinko-etäisyydeltä emotähdestään löytyvä planeetta voi hyvin olla alkujaan kotoisin eri tähdeltä kuin mitä se nykyään kiertää.

Aiheesta lisää Sheffieldin yliopisto (englanniksi)