Massiivinen planeetta muodostui kiistellyn teorian mukaisesti
Kaukana tähdestään sijaitseva super-Jupiter vaikuttaa todistavan oikeaksi vähemmän suositun teorian planeettojen synnystä. Planeetta on muodostunut tähteä ympäröivän ainekiekon tiivistymästä.
Hubble- ja Subaru-teleskooppien kuvaama planeetta on yhdeksän Jupiterin massainen. Se sijaitsee hyvin etäällä tähdestään, kaksi kertaa niin kaukana kuin Pluto on Auringosta.
Tutkijoiden mukaan näin massiivinen planeetta näin kaukana tähdestään ei ole voinut syntyä niin kutsutun ytimien kertymisen kautta. Tämä kahdesta planeettasynnyn mallista suositumpi ymmärtää planeettojen muodostumisen alkavan, kun pöly ja pienet kivenkappaleet rupeavat kasautumaan yhteen vähitellen yhä suuremmiksi kappaleiksi.
Tarkastellun AB Aurigae b -nimisen planeetan suuren etäisyyden vuoksi prosessi olisi hyvin hidas. Tällä tavoin planeetta ei olisi välttämättä ehtinyt koskaan muodostua.
Sen sijaan tutkijat uskovat tämän planeetan syntyneen niin kutsutun kiekon epävakauden teorian määräämällä tavalla.
Tässä vähäisempää kannatusta saaneessa teoriassa ainekiekko tähden ympärillä kutistuu jäähtyessään kasaan. Sitten se fragmentointuu osiin, jotka painovoiman vaikutuksesta tiivistyvät nopeasti planeetoiksi.
"Uusi löytö on vahva todiste, että jotkin kaasuplaneetat muodostuvat kiekon epävakauden mekanismin kautta", sanoo Alan Boss Carnegie-instituutista.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)