Marsia suuremmat vesikuut voivat ylläpitää elämää

Monet vieraat planeetat ovat Jupiteria suurempia jättiläisiä. Osa näistä niin sanotuista superjupitereista kiertää auringonkaltaista tähteä samalla etäisyydellä kuin Maa Aurinkoa.

Koska superjupiterit muodostuvat kaasusta eikä niillä ole kiinteää pintaa, ne eivät sovellu ainakaan nykyisin tunnetuille elämänmuodoille. Kanadalaisten tekemä simulaatio viittaa kuitenkin siihen, että näillä planeetoilla voi olla suurelta osin vedestä muodostuneita kuita.

Superjupitereita kiertävät vesimaailmat voivat olla jopa kaksi kertaa Marsia massiivisempia. Tutkijoiden mukaan niillä saattaa olla myös sopivat olosuhteet elämän synnylle.

Yhtään vieraan aurinkokunnan kuuta ei ole vielä pystytty havaitsemaan. Koko ajan kehittyvien havaintolaitteistojen ja 4 000 tunnetun eksoplaneetan ansiosta löydön uskotaan kuitenkin olevan aivan nurkan takana.

"Saatamme olla vain muutaman vuosikymmenen päässä todisteista vieraan elämän olemassaolosta", uskoo René Heller McMaster-yliopistosta. "Koko tämän ajan olemme tutkineet muita planeettoja, kun vastaus voisi olla kuu."

Aiheesta lisää McMaster-yliopisto (englanniksi)