Maapallon kokoinen planeetta paljastui elämänvyöhykkeen rajoilta

Sadan valovuoden päässä sijaitsevalta kääpiötähdeltä on löytynyt neljäs planeetta. Maapallon kokoisella kohteella voi juuri ja juuri olla edellytykset elämän ylläpitämiseen.

Kolmesta aiemmin TOI 700 -tähdeltä havaitusta planeetasta TOI 700 d sijaitsee elämälle suotuisan vyöhykkeen sisäreunalla. Nyt TESS-teleskooppin datasta löytynyt neljäs planeetta, TOI 700 e, kiertää vielä sisempänä.

Tutkijoiden mukaan tämäkin planeetta mahtuu silti elämänvyöhykkeelle. Astronomit jakavat elämänvyöhykkeen kahteen osaan, konservatiiviseen ja optimistiseen. Planeetta TOI 700 e sijaitsee jälkimmäisellä.

Optimistinen vyöhyke on elämän kannalta rajatapaus. Planeetan pinnalla ei välttämättä ole nestemäistä vettä nyt, mutta se on ollut mahdollista jossain vaiheessa sen historiaa. Vyöhyke saartaa molemmissa suunnissa konservatiivista elämänvyöhykettä, jossa nestemäistä vettä uskotaan esiintyvän suurimman osan planeetan elinkaarta.

Löytynyt planeetta on halkaisijaltaan noin 95 prosenttia maapallosta, ja sen uskotaan olevan kivinen.

Keskustähti on viileä kääpiö. Sen vuoksi elämänvyöhyke sijaitsee paljon lähempänä tähteä kuin omassa aurinkokunnassamme. TOI 700 e kiertää tähteään niin likellä, että planeetan vuosi on vain 37 päivän mittainen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)